DANNY HUWE -ultimul articol

Acum cateva zile, doi revolutionari se contraziceau. Ce zi e cea mai importanta din revolutia romana, 21 decembrie sau 22 decembrie? Cele de mai jos nust scrise pentru ei, sunt scrise in amintirea celor pentru care cea mai importanta zi a revolutiei a fost ultima lor zi. Toti cei care s-au jertfit sau au fost jertfiti pe altarul revolutie romane merita titlul de eroi. Si mai cred ca merita adevarul.
Unul dintre cei ce a murit in Bucuresti a fost jurnalistul Danny Huwe.
În timp ce se afla la Bucureşti pentru a transmite reportaje despre revoluţia română, a fost împuşcat în cap de un lunetist în zona Răzoare din Drumul Taberei. În memoria sa a fost construit un monument la intersecţia bulevardelor Drumul Taberei, Geniului şi Timişoara. De asemenea, staţiile RATB au fost redenumite după numele jurnalistului belgian.(Enciclopedia României – o enciclopedie online 100% românească)

On the 23rd of December, in the evening, Brayne remembers, two foreign journalists were killed: one was run over by a tank, the French Jean Luis Calderon, and the second, probably the Belgium Danny Huwe, was shot while he was doing a stand up with the camera’s lights upon him. Denisa Morariu (How the 1989 revolution changed the life of a BBC correspondent)

In ziua de 23 decembrie 1989, armata a lichidat cateva detasamente de teroristi in zona Razoare, orice jurnalist s-ar fi deplasat in zona de conflict pentru a relata faptele, dupa ce zona nu ar mai fi fierbinte. Reflectoarele insa au fost stinse. Reportajul nu a mai fost facut. Adevarul nu a mai fost spus. Si totusi ar mai fi ceva…

Cei mai mulţi oameni au murit după fuga cuplului Ceauşescu de pe acoperişul Comitetului Central. 957 din cei 1.116 morţi de la Revoluţie au decedat după acel moment-cheie din 22 decembrie, de la ora 12.09, care a simbolizat, practic, victoria Revoluţiei române. La o strada departare de locul unde a ajund Reporterul in ziua de 23 fusese dat ordinul:”Nimiciti prin foc si calcare cu senile”.

„Îmi amintesc că, în dimineaţa zilei de 23 decembrie, fiind la televiziune – şi mă refer acum la Ion Iliescu, Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu – ne aflam, după o noapte foarte agitată şi complicată, încă în sediul televiziunii, când asupra acelei încăperi, care era biroul preşedintelui televiziunii, s-a tras. Ne-am culcat cu toţii la pământ. Gloanţele au lovit în mobilierul din interior, în tocul geamului. Atunci, am plecat de acolo, împreună cu Ion Iliescu. Şi din blocul turn, că acolo era biroul, am trecut prin pasarela care lega studiourile. Pe parcursul acestei treceri prin pasarelă, iarăşi s-a tras…

…În noaptea de 23 spre 24, am dormit acolo, în Ministerul Apărării. În spatele biroului ministrului apărării era o cameră de odihnă a ministrului. Acolo, pe o saltea am dormit alături de Iliescu. Acolo am dormit, ulterior, şi în noaptea de 23 şi 24 spre 25. ” Petre Roman
Ar fi trebuit ca Danny sa ajunga in centrul evenimentelor, acolo unde se decidea viitorul Romaniei. Un apel disperat facut la Televiziune cerea populatiei sa vina sa apere Ministerul Apararii Nationale. Adusi cu tancurile si camioanele Tatra propietatea ITB oamenii erau debarcati in fata sediului MApN. Danny Huwe nu a plecat sa moara,  a fost primul reporter care a incercat sa aprinda refletoarele asupra noi puteri, si sa faca lumina asupra teroristilor.

Autobuzul cu teroristi

Autobuzul cu "teroristi"

Dacia Teroristilor

Dacia "Teroristilor" -300m de Danny Huwe

Masina cu "teroristi"

Masina cu teroristi - 400 de metri de piata Danny Huwe

"Teroristii" sunt luati cu Tractorul nimeni nu investigheaza nimic.

"Teroristii" sunt luati cu Tractorul nimeni nu investigheaza nimic.

Vasile Milea

La 200 de metri de piata Danny Huwe;

Camionul "Teroristilor" 300 m de Danny Huwe 500 m de sediul MApN

Camionul "Teroristilor"

Dacia

Documente demonstrative Dacia

Documente Dacia

Un transportor blindat patruleaza prin zona

Un transportor blindat patruleaza prin zona

"Teroristii" si multimea de curiosi.

"Teroristii" si multimea de curiosi.

"Teroristii"

"Teroristii"

Imaginile ce ar fi fost prezentate de Danny Huwe, ar fi aratat multe persoane imbracate in civil, fara arme, care au fost impuscate, de catre niste copii de 18 ani veniti din creierii muntilor,impuscati  pentru ca nu au oprit la somatie, si deci erau teroristi, impuscati pentru ca, acei copii care erau militari in termen, au ascultat fara discernamant ordinele comandantilor. Desigur ca apoi Danny Huwe ar fi reusit sa ajunga la Ministerul Apararii Nationale, acolo unde viitoarea clasa politica dormea linistita, aparata de tancuri si de civilii chemati in ajutor la televiziune. Reportajul ar fi surprins adevarul despre revolutie.

Teroristii Din Boscheti

Teroristii Din Boscheti: Un grup de revolutionari chemati sa apere MApN? Curiosi doar? sau teroristii din Boscheti, la care facea referire generalul Militaru?

Din pacate lumina reflectoarelor lui Danny Huwe a fost stinsa, nimeni nu a mai filmat „teroristii” care au atacat armata. Intre timp ceilalti morti din Drumul Taberei, au fost uitati, in presa nu se vorbeste decat de truple USLA ucise in fata MApN, ceilalti nu exista: angajatii civili ai MApN impuscati ca teroristi in timp ce veneau spre servici, cei din trabantul calcat de tanc, cei care veneau la munca cu basculanta…

Indiferent daca s-au jertfit sau au fost jertfiti, ei vor ramane eroi, si poate ca cei care au murit atunci merita adevarul.

La 20 de ani de la revolutie, nu stiu care a fost adevarul, dar singurul lucru pe care l-am aflat a fost ca un jurnalist a vrut sa afle adevarul, si a murit pentru asta:

Multumesc Danny Huwe!

DANNY HUWE

DANNY HUWE

Jean Louis Calderon

Calcati de tanc.

http://www.newseum.org/scripts/Journalist/Detail.asp?PhotoID=50

http://www.nytimes.com/1989/12/26/world/upheaval-in-the-east-2-journalists-killed-in-rumanian-combat.html?pagewanted=1

7 răspunsuri to “DANNY HUWE -ultimul articol”

  1. Puteti sa-imi spuneti de unde aveti informatiile despre moartea lui Danny Huwé. Sunt in legatura cu fiul lui si as vrem sa stim tot adevarul!

  2. […] răniţi în revoluţia din Timişoara, mai există străini ucişi sau răniţi în alte oraşe: Daniel Huwe, ziarist belgian (linc), ucis la Bucureşti în 23 decembrie 1989, avînd şi monument construit în cinstea lui, […]

  3. Ati fost acolo si ati facut personal acele fotografii? Am vazut ca ati trimis link la site-ul meu si va multumesc pentru asta 🙂 De unde sunteti si cu ce va ocupati? Ati fost martor la revolutie?

  4. Din păcate astăzi monumentul este vandalizat. A fost furată placa de marmură!

Lasă un comentariu