Fetita cu pantofii rosii

Astazi m-am intalnit cu fetita cu pantofii rosii. Personajul real. Crescuse. Se ducea la munca. Cu tramvaiul 41. Va mai amintiti de fetita cu pantofii rosii? Sau mai bine zis de cele doua fetite cu pantofii rosii? Din New Orleans? Nu mai tineti mine?

A fost odata ca niciodata o fetita de culoare saraca, in New Orlealns,  o fetita care isi dorea niste pantofi rosii. Si taticul ei a mers cu ea la magazin sa-i cumpere pantofi, fetita i-a probat si nu-i veneau. Vanzatorul, un capitalist nemilos si crud, n-a vrut sa-i schimbe pantofii pentru ca era o fetita de culoare. Dar taticul ei venise la magazin, pentru a cumpara pantofii cu economiile lui de o viata. Fara speranta fetita de culoare era gata gata sa faca un gest iresponsabil, cand in magazin a venit un muncitor cu fata lui, si intr-un gest de generozitate a cumparat pantofii rosii pentru fata lui.

Dupa 30 de ani, m-am intalnit cu fata muncitorului, care purta aceeasi pantofi rosii, si se ducea la munca, lipsita de prejudecati rasiale sa lucreze pentru un patron arab. Imbracata cu haine ponosite, aproape ca n-as fi recunoscut-o pe fata cu pantofii rosii, daca nu imi atrageau atentia pantofii rosii, rosii ca sangele, un rosu impecabil, mai rosu decat rosul scufitei rosii. Dar am citit o oarecare tristete in privirea fetitei cu pantofii rosii, inalta sa tinuta morala, generozitatea, bunul simt, educatia n-au ajutat-o in nici un fel. Rasplata pentru Fetita cu pantofii rosii a fost munca la patron, injuratura zilnica si apelul la lipsa sa de prejudecati. Singura bucurie a fetitei cu pantofii rosii au ramas pantofii.

Dupa ce am vazut continuarea povestii fetitei cu pantofii rosii, un set de intrebari continua sa ma framante, si poate ca si pe concetatenii nostri ar trebui. In loc de talk-show-uri pe tema motiunii, in loc de Becali, ar trebui sa vedem niste dezbateri nationale cu fetita cu pantofii rosii, si cu oamenii politici de ieri si de astazi, pentru ca sunt intrbari la care ar trebui sa aflam raspunsul:

„De ce pantofii din poveste erau rosii? ” „Erau intradevar rosii?” „Sau a fost vorba de un exercitiu de manipulare si de fapt pantofii erau albi?” „Daca erau albi atunci pe cine am vazut eu astazi cu pantofi rosii” „Ceea ce am vazut astazi este un nou exercitiu de manipulare?” „Ce putem face pentru protejarea fetitei cu pantofii rosii?” „Este reala?” „Daca poevestea cu pantofii rosii a fost ceva ce tinea de propaganda?” „Mai exista propaganda si astazi?” „candideaz fetita pe listele de la europarlamentare?”

Dar ar mai fi si intrebarile existentiale descoperite de altii:

„Ce s-a intamplat cu fetita din New Orleans”

„O doare undeva pe fetita din New Oreleans de viata fetitei cu pantofii rosii?”

Personal cred ca fetita din New Orelans a ajuns departe, atat de deaprte incat astazi vrea sa se vada cu papa, a ajuns atat de sus incat a uitat de miile de fetite cucaziene cu pantofii rosii ratacite la Roma.

Asa cred eu. Dar as putea sa ma insel.

5 răspunsuri to “Fetita cu pantofii rosii”

  1. nu-ti mai bate joc de poveste,

  2. Imi bat joc de cine vreau, si aia nu e o poveste.
    Povestea originala e cu o fetita care intra cu pantofii rosii in biserica, iar ingerul o blesteama, iar calaul ca sa o scape de pedeapsa ii taie picioarele cu o secure. Dupa acest gen primeste iertarea suprema si moare.
    Iti place mai mult povestea asta?

  3. cum
    o cheama pe fata

Lasă un comentariu