Alterarea Integrității

Integritatea a fost alterată. Dar marele mister este cum? Prin sustragere dintr-un intreg sau prin modificarea extrasului. Este prima data cand vad intr-un text tehnic o ambiguitate avocateasca. Inclin sa cred ca am ratat in facultate materia numita inginerie pentru politicieni. Ma si gandesc la cateva extrase din manual:
Structurile de rezistenta trebuie sa fie usoare si rezistente, peretii trebuie sa fie caldurosi avand o grosime nici prea mare nici prea mica. Organele de masini trebuie astfel dimensionate incat sa reziste solicitarilor, motiv pentru care trebuie alese materiale potrivite. Desigur ca in inginerie un rol important il au automatizarile, motiv pentru care circuitele electrice trebuie sa fie rapide, cu timpi de raspuns acceptabili. Orice proiect trebuie realizat astfel incat rezultatele sa fie bune, si sa permita excelenta desigur asigurand niste componente de cost reduse. Un pod trebuie astfel construit incat sa treaca peste un obstacol natural. O sosea trebuie astfel proiectata incat masinile sa poata circula.
Revenind la textul cu pricina, imi pun urmatoarea problema se da urmatorul text:
„Gigel a lovit cu pumnul!”
Se pun urmatoarele intrebari:
Este textul original?
Este o copie alterata?
Este parte a unui intreg?
Este un text a carui integritate a fost alerata?
Este editat?
Tocmai am pus o echipa de ingineri sa raspunda la intrebarile de mai sus! Ei mi-au declarat ca vor supune textul unei analize statistice, va dura o saptamana. Mai intai vor analiza informatia, apoi se vor ocupa de fonturi, apoi de culoarea fontului, dupa care vor analiza statistic care este probabilitatea sa fi fost elimitat spatiul dupa un copy si paste. O echipa de filologi va analiza ghilimelele. Apoi psihologii vor incerca sa gasesca autorul dupa fraza.
Eu ca inginer as fi raspouns sincer ca o copie digitala nu poate fi deosebita de un original. Desigur ca exista varianta ca textul „Gigel a lovit cu pumnul!” sa fi fost scris cu pixul si apoi transferat digital, dar aici ma intreb cum putem afla daca textul a fost convertit in format digital fara proba unei inregistrari video a momentului conversiei. Dar aici apare problema cum putem proba ca proba video este copie sau originala? si apoi proba video poate fi extrasa dintr-un context si atunci integritatea a fost alterata, asta daca nu cuva echipa de analiza cand vorbeste de integritate se refera la frame-uri, si atici imagine poate ca a fost editata si cineva a umblat la luminozitate si contrast, si cand cineva a umbat la aceste lucruri a facut ca OZN-ul prins in cadru de un amator entuziast sa para ca este mana unui presedinte, cand de fapt ar fi putut fi chupacabra in actiune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: