7 Aprilie-28 mai -PMAN – Câştigătorii

Revolta din 7 aprilie de la Chişinău se apropie de final. Epilogul îl vom ştii pe 28 mai. Dacă ar fi să întrebăm ce a fost, nu vom afla nici un răspuns. Acum nu se mai aude decât vocea comuniştilor, care fie că vorovesc din Chişinău fie din Moscova spun acelaşi lucru: a fost mâna românilor. Desigur comuniştii, nu au, aşa cum nu au avut niciodată nevoie de dovezi, cuvântul lor e suficient. Întotdeauna au avut argumente frumoase, un trai mai bun, dreptate justiţie. O vce interioară îi şopteşte lui Vornin ca România a fost implicată, sau dacă nu românia măcar romănii. De la Moscova se strigă , că e nevoie de intervenţia UE. Rusia cere…

Din punct de vedere mediatic, comuniştii au câştigat bătălia pentru Moldova, aucuzaţiile nefondate, repetate au creat în interiorul Moldovei imaginea potrivită. Ceea ce se spune la Moscova sau Chişinău nu este un mesaj pentru Europa, este un mesaj pentru Moldoveni. Lumea civilizată este insensibilă la retorica fără de dovezi.

Dar evenimentele de la Chişinăi ar putea fi privite altfel, dacă am fi nişte anchetatori independenţi şi incoruptibili, nu am privi la retorică, am face ceea ce orice anchetator ar face într-o lume normală : Follow the Money.

Ce s-a intamplat pe  7 aprilie si cine ce a castigat?

-incendierea parlamentului sovietic- parlamentul nu a ars, a fost mai mult afumat, agenturile straine n-au fost in stare sa prepare niste cocteiluri Molotov mai sanatoase, desigur castigatoare este firma care se ocupa de reparatii

-Steagul Romaniei pe parlament- as spune ca mai degraba a fost pus un tricolor fara stema si o mizerie de drapel folosit de noua dreapta- o chestiune perdanta pentru imaginea Romaniei in Moldova, de pe urma careia au castigat comunistii

Ce a castigat opozitia de pe urma evenimentelor din 7 aprilie, dreptul de a fi bălăcărită în presa de stat, şi o bună ocazie să piardă voturi. Ce au câştigat comuniştii? Cea mai bună ocazie să scape de inamicii politici.

Dar marele câştigător este nimeni altul decât Voronin, salvatorul patriei, omul care a rămas la putere, dictând candidaţii comunişti.

Toate cele de mai sus sunt chestiuni politice, din punct de vedere economic s-au întâmplat următoarele:

  1. Moldova a tăiat legăturile economice cu România, deşi acest lucru va accentua criza economică moldoveană. Deşi atât Romania cât şi Moldova pierd economic din acest lucru, câştigătoare din acestă măsură este Rusia care preia monopolul exporturilor moldoveneşti.
  2. Moldova a inceput procesul de distrugere a unei firme importante pentru Moldova, din acestă afacere nu va ieşi căştigătoare Moldova, care va încasa mai puţini bani la buget, ci familia Voronin care devine cea mai puternică din Moldova. Nici România nu are de câştigat pentru că un investitor cu o afacere de 2 miliarde de euro este distrus. Cu atât mai mult nu putem vorbi de câştigul Moldovenilor care incasau profituri din Petro Midia via Kazmunai. Dar Rusia mai beneficiază încă o dată înlăturând moldovenii din afacerile cu petrol, plătind un preţ insignifiand constând în 50 mii de tone de motorină şi un sprijin insignifiant către familia Voronin.
  3. Cutremurul din Moldova se simte in Kazahstan, ce avantaje va avea Moldova din iesirea de piata energiei? Desigur ar putea veni Voronin sa ne spuna ca Stati a dorit sa dea o lovitura de stat. In ce scop? Ca sa preia FinComBank, Aroma, Metal-market, Transline?  Ce ar fi avut de castigat printr-o revolutie portocalie. Singura explicatie posibila este faptul ca incepand cu data de 8 aprilie o batalie dramatica s-a dat intre doua grupuri: grupul Voronin si grupul Lucinschi. Momentan desi grupul Lucinschi are o sustinere externa mai mare, grupul Voronin a castigat.

Daca ar fi sa ne americanizam discursul, „the smoking gun”, arma care a declanşat evenimentele din 7 aprilie fumegă în mâinile lui Voronin, iar mobilul este clar: bani şi putere, contrar intereselor moldovenilor de orice etnie. Pentru că în urma a ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie, există numai o singură etnie care a câştigat: etnia ticăloşilor setoşi de putere, etnie înfrăţită cu etnia mafioţior. Iar cele două etnii care nu au nimic de a face cu moldovenii, cu ruşii, românii nu au nici un interes ca în Moldova să fie democraţie sau ca Moldova să se ridice economic.

update iunie http://www.unimedia.md/?mod=news&id=11251

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: