Vocea Rusiei

Iată cu aniversează Rusia Pacea de la Bucureşti:

Confirmarea condiţiilor Păcii de la Bucureşti

După cum se ştie, prin Tratatul de pace de la Bucureşti din 16 mai 1812, Rusia a obţinut dreptul la navigaţie comercială pe Dunăre şi la navigaţie militară din Marea Neagră până la delta Prutului. Conform acestui act, Turcia a cedat de asemenea Rusiei teritoriul dintre Prut şi Nistru. Populaţia din Basarabia, căreia îi erau caracteristice tendinţele pro­ruse, a scăpat astfel de dominaţia otomană şi de alte invazii străine.

Tratatul de pace de la Bucureşti a fost, de asemenea, un pas important pe calea emancipării Principatelor Române. Deşi ele au continuat să rămână în stare de vasalitate faţă de Poarta Otomană, pentru ele se prevedeau anumite înlesniri. Iar esenţialul a fost faptul că Poarta Otomană s­-a obligat să respecte tratatele şi acordurile anterioare referitoare la interesele Principatelor.

În realitate însă, Turcia otomană nu a dorit să respecte înţelegerile încheiate cu Rusia referitoare la statutul principatelor. Întărindu-­şi poziţiile în zonă, ea a călcat în picioare drepturile şi privilegiile Valahiei şi Moldovei, prevăzute în acordurile încheiate cu Rusia, între altele în Tratatul de pace de la Bucureşti. Multe elemente ale politicii Turciei atestau că această ţară a decis să facă din Principate provinciile sale -­ paşalâcuri.

În încercarea de a evita acţiuni militare pentru restabilirea statu­-quoului, Rusia a silit Turcia să înceapă convorbiri privind problemele controversate. La încheierea lor s-­a semnat, la 25 septembrie 1826, Convenţia de la Akkerman. Prin acest document au fost reafirmate toate prevederile Tratatului de pace de la Bucureşti, iar drepturile Principatelor Române au fost lărgite chiar.

În domeniul economic, principatele au fost scutite pe termen de 2 ani de la impozitare în favoarea Porţii, iar ulterior, impozitarea urma să fie reglementată de hattişeriful din 1802. De asemenea, se stabilea libertatea comerţului, dar numai după livrarea cerealelor către Poartă, precum şi libera întreprindere.

În domeniul politic, Convenţia de la Akkerman prevedea alegerea gospodarilor din rândurile boierimii locale cu aprobarea lor ulterioară de către Poartă. Se prevedea, de asemenea, înfiinţarea unor comisii pentru elaborarea propunerilor privind îmbunătăţirea situaţiei din principate şi elaborarea regulamentelor acestora.

Acest episod istoric arată concludent că, apărându-­şi interesele naţionale şi de stat în zona Mării Negre şi în Balcani, Rusia a susţinut totodată procesul de eliberare a Principatelor Române de sub jugul şi arbitrarul Porţii.

Autor N. Dovjenko

http://www.ruvr.ru/main.php?lng=rom&q=216&cid=180&p=25.09.2006

Reclame

Un răspuns to “Vocea Rusiei”

  1. Da, multam pentru articol. Acum avem si o explicatie istorica. Desi, tinand cont de bombardamentele strategice ale Rusiei am dedus tot la fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: