Rusinea de a fi roman, aberatii din gandul.

Rusinea de a fi roman.

Ce inseamna ca ii e rusine? Ii e rusine de familia ei? Ii e rusine de cine?
Imi pare rau pentru ea, dar mereu va gasi un motiv pentru care sa-i fie rusine.
Nimeni nu te primeste cu bratele deschise niciunde. Nici in Romania nici in Franta.
POti sa gsesti o suta de mii de motive ca sa pleci din Romania. Ii e sila de Romania?
Ii e sila de colegii dintr-a XII-a si de profesorii foarte buni pe care i-a avut si care nu s-au carat in franta, ii e sila de dobitocul din Barlad care a platit impozit din salariul de 3-4 milioane pentru ca undeva in Romania sa poata exista o facultate de arte, ii rusine, imbecilul care in loc sa plece in anii 90 a stat sa o invete Franceza.
Dar nu pleaca de rusine, pleaca la un alt fel de capsuni, pleaca dupa cum spunea pentru bani, pentru a gasi Easy Street, un trai mai usor si mai multi bani. Pleaca pentru a face ceea ce-i place, nu pleaca pentru ca ii este rusine. Daca i-ar fi rusine s-ar duce la Muntele Athos si ar trai numai intr-un post si o rugaciune, dar pleaca la Sorbona ca sa realizeze ceva, si o doare in cur de rusinie sau altceva. Ceea ce nu stie este oricat si-ar afirma rusinea, nu va fi nicodata altceva decat o imigranta care vorbeste bine franceza, o prezenta exotica, care va contribui sau nu la cultura franceza, dar daca va vrea sa realizeze ceva in viata va trebui sa lase rusinea la o parte, nimeni nu te plateste sau te apreciaza pentru rusine. Are o familie de hoti, violatori si borfasi, daca doar ii este rusine, nu va capata respectul nimanui. Ii aduc aminte ca Noica, Cioran, Eliade, Djuvara, nu s-au prea rusinat de tigania romaneasca, si-au facut treaba si au fost apreciati, si asta nu avea nici o problema cu rusinea, iar faptul ca au venit sau nu inapoi in Romania a fost problema lor personala si nu o chestiune de rusine, nu s-au rusinat nici macar de faptul ca au avut opinii legionare, intr-o epoca in care sa te rusinezi de asta era de bon ton.
Dar avand in vedere varsta copilei eu ma intreb de ce dialogul nu s-a purtat asa:
-mi-e rusine ca sunt romanca!
-Si mama ta ce spune despre asta?
Pentru ca totul se rezuma la atat, fata este frustrata pentru ca proasta de masa n-a invatat-o direct frantuzeste si i-a bagat in cap cu de-a sila vorbe romanesti, adica a abuzat de bietul copil care s-a nascut francez si imbecilii de parinti l-au fortat sa traiasca in cele mai mizere conditii in Barlad.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: