De ce se bat primarii pe Bucuresti. Exemplu.

In primul rand m-au enervat ziaristii, „de investigatie” ar fi unii, si ziarele, si Tuca care s-a suparat pe viermii de bloggeri. In al doile rand m-a enervat Videanu cu managementul traficului, Adriean primarul care este, ne tot povestit de managementul traficului, in fiecare an, ultima data inaugurarea era prin martie odata cu culoarele unice de transport, apoi lucrurile s-au schimbat si au fost subtil interpretate din aprilie vom incepe sa avem.

Dar lucrurile nu au stat intotdeauna asa de optimist, managementul traficului trebuia implementat in 2006, dar nu s-a putut.

In 2008 dupa ce si-a modificat Videanu declara:

Ce am facutSistemul de Management al Traficului
Proiectul se afla in faza premergatoare executiei. Contractul cu castigatorul licitatiei a fost semnat, cu termen contractual de finalizare de 12 luni de la data demararii lucrarilor. Sistemul va avea trei componente interconectate, care vor functiona simultan:

 

• Subsistemul de control al traficului urban (UTC),
• Subsistemul de management al transportului public (PTM),
• Subsistemul de televiziune cu circuit inchis (CCTV),
P

Pai e una sau e alta BERD sau e meritul lui, sau sa intelegem ca atunci cand e vorba de vina e vorba de BERD iar cand e vorba de merite e numai si numai Videanu.
In 2004 Videanu declara ca un bun cunoscator al situatiei ca:

Exista 20 de milioane de euro pentru computerizarea semafoarelor de pe arterele principale. Exista un proiect care prevede construirea a doua culoare care vor strapunge Bucurestiul pe directiile Nord-Sud si Est-Vest si vor asigura astfel fluidizarea traficului de pe arterele principale.

Nu imi este clar nici acum daca contractul din 2008 este pentru doua culoare est-vest nord-sud sau numai unul? As vrea sa stiu.

Dupa cum nu inteleg un lucru, proiectul BERD a fost demarat in 2002, mai bine zis pe 4 aprilie 2002.

http://www.ebrd.com/projects/psd/psd2002/26313.htm si era vorba de 51 de milioane:

Proposed €51.5 million loan to the General Council of the City of Bucharest to finance investments in a traffic management system, renovation of part of the old city centre, and district heating. The transaction will provide the first loan to the CGMB on commercial terms and without a guarantee from the Central Government.

Ce s-a intamplat cu banii? Se vede diferenta in renovarea centrului vechi? 30 milioane? Bine bine poate ca sunt rautacios cu banii, dar tot vreau sa stiu cum e cu managementul nord-sud si est-vest in 12 luni? LAZ radet s-au cheltui doar 1,2 milioane de dolari.

Punem pariu pe votul pentru Basescu, al bucurestenilor, ca nu va fi gata in 12 luni?

Eu sunt revoltat, in aprilie 2003 au fost dati banii pentru managementul traficului.

Traian Basescu, Mayor of Bucharest, said the EBRD loan is important for the city of Bucharest. In addition to helping improve many services in the city that will benefit our many residents, the Bank’s loan is helping Bucharest Municipality gain access to the commercial market, and helping us to introduce commercial practices, Mr Basescu added.

Mult trambitatul succes al lui Videanu, trebuia sa fie gata anul trecut.:

Termenul de rambursare a imprumutului este de 12 ani, iar rambursarea urmeaza sa inceapa la sfarsitul anului 2003 sau la inceputul anului 2004. Pana la finalizarea proiectului vor mai trece doi, trei ani.

Echipa BERD nu parea in 2003 ingrijorata de proceduri:)

In 2008 mare victorie, nimic nu a fost finalizat, managementul traficului este implementat doar pe jumatate (prima faza), in centrul istoric este vorba numai de un pilot iar toate costurile proiectului ajung la ?

90 de milioane de euro

Pachetul total se ridica in 2003 de 70 de milioane:

Imprumutul BERD face parte dintr-un pachet total pentru proiect in valoare de 78,2 milioane €, din care 20,6 milioane € se vor folosi pentru gestionarea traficului, 9,5 milioane € se vor folosi pentru reabilitarea infrastructurii si 48,1 milioane € se vor folosi pentru modernizarea statiilor de termoficare. Municipalitatea orasului Bucuresti va contribui, atat direct cat si prin intermediul RADET, cu suma de 19,3 milioane €, iar guvernul elvetian va acorda un imprumut nerambursabil in valoare de 7,1 milioane € pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbana. Pe langa aceasta, Banca va obtine fonduri de la donatori in valoare de 600.000 € pentru a contribui la un program de crestere a creditului pentru municipalitatea orasului si la un studiu privind posibilitatile de restructurare si crestere a eficientei societatii de transport public.

Deci Primaria a reusit in 4 ani sa faca mai putin pe mai multi bani. Inca 20 de milioane de euro.

In toate acestea este si o gaura neagra, o licitatie din 2005:

This Invitation for Prequalification follows the General Procurement Notice for this project which was published in Procurement Opportunities on the 15th February 2005.

Adica a mai fost licitatie cu termen de implementare scurt, dar n-a fost sa fie.

Deci am toate motivele sa cred ca primarii ne aburesc cand ne vorbesc, dar ca tot omul ma intreb eu de ce-si doresc ei atat de mult sa fie primari, ce mare resursa de bucurie e capitala?

O sa va povestesc de un alt imprumut, de averea bucurestenilor, de valoarea spatiului verde.

Si anume tot sapand pe net sa vad cine este in spatele gropii de la Romexpo am descoperit, rata de profitabilitate a dezvoltatorilor imobiliari. E vorba de proiectul a doua turnuri in Piata victoriei, finalizate, Europe House si America House.

Cat s-a investit? 27.1 milioane Euro

 

Cat a iesit? 150 milioane de euro.

Profit? Sa ne traiasca domn primar. Eu daca as castiga 120 de milioane de euro as fi generos cu toata lumea.

Ce va urma, vin primari ecologisti la primarie? Cand e vorba de 120 de milioane profit la un proiect ma sincer indoiesc.

Oricum viitorul suna bine!

Fuck! nu cred ca merg la vot, dar ma mai gandesc.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: