Feudalism, Capitalism, Satul Global

Ne gândim la feudalism ca la o perioadă întunecată, vremea când oamenii erau legaţi de feuda seniorului. Trăim în satul global şi ni se pare ca cei de dinaintea noastră erau nişte înapoiaţi din evul mediu. Noi cei care trăim în satul global, generat de revoluţia informaţională, am ajuns atât de departe încat nu mai avem nici o legătură cu evul mediu. Deşi dacă privim retrospectiv evul mediu nu a fost aşa de întunecat în zona bizantină, dar noi europenii din Balcani, integraţi în satul global ce treabă mai avem cu feudalismul?

Şi uite aşa ocupaţi să comunicăm în satul global, nu mai vedem pădurea din cauza detaliilor. Ce era de fapt feuda? Un domeniu care cuprindea ceva pământ, condus de un nobil senior şi care avea o serie de reguli ce trebuiau respectate, printre care faptul ca nu prea aveai nevoie să părăseşti domeniu. Astăzi cetăţenii satului global, nu mai lucrează pământul, dar lucrează pe cămpiile întinse ale informaţiei, şi cei mai mulţi dintre ei devin cu sau fără voia lor membrii ai unui domeniu, fie că se cheamă Active Directory sau altcumva, domeniu ăi acaparează treptat, încet încet nu mai poţi face nimic fără a fi membru al unui domeniu, calculator începe să caute de nebun certificate de securitate, autentificare Kerberos etc. Şi uite aşa se face ca cetăţenii libei ai satului global devin prizonieri ai unui domeniu, informatic desigur, dar când toată activitatea se leagă din ce în ce mai mult de informatică, domeniul informatic de securitate capătă substanţă fizică şi se transformă în manor.

Feudalismul Statului Global este încă în fază incipientă, dar epoca sa de glorie a început, probabil că peste 1000 de ani istoricii vor vorbi de perioada întunecată a internetului, cănd a ănceput revoluţia feudală şi oamenii liberi au început să fie arondaţi câte unui domeniu, desigur că jocurile nu au fost făcute iar senioriişi cavalerii acestei epoci sunt încă în formare şi învaţă regulile jocului, ceea ce este interesant este paralela cu feudalismul adevărat, şi anume în vreme ce pe teritoriul occidental feudaliyare se produce într+un ritm alert şi accelerat (nu cred ca există multinaţionale care să nu aibă un domeniu) pe teritoriile unde feudalismul nu s-a manifestat plenar, revolutia feudala stagnează, oamenii încă mai umblă cu servere unix, şi lumea îşi face de cap pe mess, fără a avea instalată vreo politică de domeniu.

Deci dragi oameni moderni, locuitori ai satului modern fiti pregatiti, Revolutia Feudala a sosit!

Voi din ce domeniu faceti parte?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: