Moldova, Moldoveni Integrare Independenta si Suzeranitate

Există un ziar in republica Moldova care se cheamă Moldova Suverana. Care este un ziar de limba moldoveneasca. Diferenta între cele doua limbi, romana si modoveneasca este minora, dar profunda se refera la un cuvant in care difera o litera. Suveraniate se poate traduce in limba romana ca Suzeranitate. Este singurul cuvant care difera intre cele doua limbi, iar moldovenii si romanii par a fi vesnic despartiti de o litera intr-un cuvant. Romanii vad Moldova Suzerană Rusiei, moldovenii vad doar Moldova Suverana. Tot ce se intampla pe scena politica in relatiile moldoveno române- moldveno ruse se întâmpla datorită unei litere.

Ce e cu chestia moldoveno – române/ruse. Păi un procent substanţial din huliţii români îşi au originile pe teritoriul a ceea ce Voronin numeşte Moldova Istorică. În moldova suverană a lui Voronin statul nu doreşte o biserică autocefală, doreşte o biserică subordonată moscovei aşa cum, aşa cum se cuvine din punct de vedere istoric, si cum este încă din 1812 pe vremea imperiului ţarist. Voronin nu şi-a pus nici un moment problema unei biserici autocefale.

Într-un exerciţiu de manipulare putem citi în Modova Suzerană (folosesc forma română pentru a evita confuziile):

„Uniunea Europeana spune raspicat ca Republica Moldova, stat recunoscut de ONU, are doua posibilitati de a exista in actualul sistem international:
1. continua sa fie teatru de confruntare in lupta marilor puteri sau
2. devine punte de legatura intre Est si Vest. Pentru a deveni punte de legatura Moldova trebuie sa-si intareasca statalitatea acceptind mostenirea culturala atit slava, cit si latina. Pentru a deveni o punte functionala, totodata ea trebuie sa beneficieze de stabilitate si de o mai mare deschidere atit din partea Uniunii Europene, cit si a Federatiei Ruse.
Daca alegem singura varianta buna, a doua, atunci elitele politice, culturale si spirituale din Romania si Republica Moldova trebuie sa incheie neaparat un Pact de neagresiune. „

Eu ca necunoscător al limbii moldoveneşti, deşi toţi străbunii, s-au numit modoveni, traduc în româneşte astfel:

Pentru a întări moştenirea slavă fără a uita de cea latină prea mult, elitele politice culturale şi spirituale trebuie să fie cuminţi, în timp ce elitele culturale şi spirituale ruseşti îşi vor desăvârşi opera.

Voronin nu minte niciodată, doar îşi bate joc de cetăţeni, pentru el integrarea Europeana este un proces de durată, o acadea pentru electorat:

„Nu trebuie să ne grăbim. Să începem cu faptul că pe noi ne aşteaptă înainte o muncă enormă în cadrul actualului plan de acţiuni. Avem încă de îndeplinit numeroase sarcini. Noi trebuie să muncim destul de mult, pentru ca faţă de Republica Moldova să nu apară nici un fel de, să spunem aşa, pretenţii. Trebuie să acţionăm astfel, încît parametri importanţi ai reformării noastre, cum ar fi consolidarea democraţiei şi drepturilor omului, libertatea mass-media, crearea unui climat investiţional benefic, reducerea corupţiei, să nu trezească îndoieli nici la Chişinău, nici la Bruxelles. „

Dar când e vorba de integrarea în Rusia, e grabă, paşii sunt făcuţi cu siguranţă şi fără ezitare:

In fiecare an, trecem la o treapta noua a integrarii si a parteneriatului strategic intre statele noastre, in conformitate cu intelegerile la care am ajuns la Minsk, apoi la Dusanbe, a relevat presedintele.

Am văzut comentarii de genul Voronin vinde moldova, şi nu am văzut asta la revizioniştii fascişti români, pentru că de vreo doi ani revizioniştii români au problemele lor, cu gaze cu crize guvernamentale, cu scandaluri nesfârşite, nu le-am văzut scrise de moldoveni. Ei bine ei se înşeală, Voronin nu va vinde niciodată Moldova, nu ştie să vândă, o va da degeaba,şi pentru asta va primi mult nica. Privind pozele cu Putin Voronin, nu pot să nu mă amuz când văd privirea lui Putin, parcă şi a ud cum gândeşte: „Iar a venit Mudjicul.”

Fericit după întâlnirea cu cei de la LUK, Voronin pare să uite un lucru:

LUK avem şi noi în Romania. Iar dacă interesul stategic al Rusiei o va cere, Rusia va vinde scump Moldova cu tot cu Voronin, că doar tot a luat-0 pe degeaba nu?

Reclame

3 răspunsuri to “Moldova, Moldoveni Integrare Independenta si Suzeranitate”

  1. Polnii bred!!!!!!!!!!!!!!!

  2. sunt total de acord…chiar daca ma doare sa spun astefel,pentru ca sunt din RM (((((

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: