Zaibatsu 財閥; ざいばつ or Financial Cliques I

Zaibatsu

Ce chestie aberanta, Romania si Japonia, ţări fără nici o legatura, ei au samurai fanatici gata sa-si de-a viata pentru clan, noi avem balcanismul nostru, nici o legatura, orice asemanare nu ar putea fi decat ceva fortat. Dar totusi japonezii cu samuraii lor, cu ninja si ceremonialul ceaiului, nu s-au format din propie vointa, au fost impinsi de contextul istoric. Iar dincolo de legende, nu prea exista diferente de mentalitate intre samuraiul secolului XV si cavalerul secolului XI, asadar specificul japonezilor n-a fost la un moment dat decat o usoara ramanere in urma, presărata cu obiceiuri populare. Exista diferenţe uriaşe intre capitalismul din vest si cel din romania, si anume lipsa tranzitiei la vestici, sau ca sa fiu mai franc, la vestici nu a existat interventia guvernului in tranzitie. Dar nu este un lucru făra precedent, tranziţie catre capitalism a mai existat, în istoria recentă: in Japonia.

Mă obsedează profeţia lui Brucan. De unde a ştiut, să fi fost doar ciclul cunoscut de la greci, Tiranie-Oligarhie-Democraţie ? Au trecut cei 20 de ani profetiti de Brucan si tranzitia inca nu s-a terminat. Acum despre tranziţie se vorbeşte tot mai rar, iar despre oligarhie tot mai des. Cât va dura Oligarhia în România? Am putea afla prin analogie. Dacă nu intervine o forţă exterioară pentru a cataliza procesul oligarhie-> democraţie, atunci ar fi suficient să găsim un caz asemănător cu cel al României.

În secolul XIX Japonia semăna foarte mult cu România, ţări feudale, mult rămase în urma revoluţiei industriale. Stai aşa vor zice unii, japonezii aveau samurai, cultura, nu există comparaţie. Ei bine vă înşelaţi, şi România avea o cultură la fel de ciudată ca cea japoneză pentru occidentali, numai că cea din România venea de la turci, dar şi japonezii aveau o cultură made-in China, cu specific, da neicuşorule, da ce a noastră nu avea specific. Privind cu multă atenţie asemănări există. Ceea ce am pornit aproape în acelaşi timp cu japonezii a fost curmat de războiul mondial şi de comunism. Huă vor zice japonezii, noi ne-am bătut cu Rusia în 1905, dar da şi noi am fost la Tutucaia. N-a fost să fie imperiul soarelui apune, dar ne-am străduit. Aşadar acum că am vazut că asemănări pot exista, să vedem ce s-a întâmplat la ei.

La japonezi in era Meiji, a început revoluţia industrială, şi ca în orice vremuri tulburi cineva a profitat. Ca şi la noi, nu au existat mari corupţi, numai mici corupţi, ca şi la noi, aparent la japonezi nu au existat oligarhi, dar la ei a apărut fenomenul Zaibatsu, un fenomen care la noi nu are nume. Lumea a fost împărţită în două, cei apropiaţi puterii Zaibatsu, cei non-Zaibatsu.
Evolutia Zaibatsu a fost catre finanţe,industria extractiva, prelucrare chimică,ceramică, comerţ, depozite, imobiliare.
Non Zaibatsu au fost orientate către utilităţi, transport, industrie alimentară,industria Textilă, hîrtie.

Idealul Zaibatsu a fost crearea unui oligopol în condiţiile în care statul avea tendinţa de monopsonie. Ce dreq bati, câmpii… Monopăosonie şi Romania? Vă aduceţi aminte de Codrii Vlăsiei? Măcar în versiunea radio? http://ideas.repec.org/p/wbk/wbrwps/1280.html

Şi dăcă ar fi aşa cum am putea afla noi ce se va întâmpla cu oligarhii din România, privind la Zaibatsu? Păi simplu, Zaibatsu nu a dispărut aşa cum nu vor dispare nici oligarhii nostri, in timp Zaibatsu a devenit Kereitsu sau Chaebol, Asta ca să punem punct cârcotelilor dacă nici cu coreeni mâncători de usturoi nu ne putem compara, atunci însemnă ca suntem chiar buricul pământului.

==Va urma, numai la cerere==

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: